De fijne en grove motoriek spelen een belangrijke rol in de algehele ontwikkeling van baby’s en kinderen. Door middel van spelen en bewegen wordt de ontwikkeling gestimuleerd en verkennen ze de wereld om hen heen. Niet voor alle kinderen verloopt de motorische ontwikkeling vanzelfsprekend. Bij 5 tot 15% van de kinderen is er sprake van een motorische ontwikkelingsachterstand. 

Oorzaken en het ontstaan van motorische problemen

De fijn- en grof-motorische problemen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals te weinig beweging, te weinig zelfvertrouwen bij het bewegen. Andere redenen kunnen zijn: een in aanleg aanwezige stoornis of een medische reden. Dat kinderen te weinig bewegen is een bekend fenomeen van deze tijd.

De moderne (spel)computers en de TV winnen het van het touwtje springen, knikkeren en verstoppertje spelen. Ook is het gebruik van de auto een aantrekkelijker alternatief dan de fiets. Het gevolg hiervan is dat kinderen minder bewegingservaring opdoen en hierdoor mogelijk een motorische achterstand ontwikkelen.

Hoe herken je motorische problemen bij kinderen?

Vaak worden problemen in de motoriek als eerste op school gesignaleerd. Leerkrachten zien dat het kind moeite heeft met fijne motorische taken zoals knippen, tekenen, schrijven. Ook kan een motorisch probleem opvallen bij het uitvoeren van grof-motorische taken tijdens de gymles of bij het spelen op het schoolplein.

Naast school kunnen ook de ouders zelf, ouders van vriendjes of vriendinnetjes, de trainer op de sportvereniging of de schoolarts problemen signaleren. Het is niet altijd makkelijk om een motorische achterstand te herkennen. Signalen kunnen namelijk heel verschillend zijn of niet direct gekoppeld worden aan de motoriek. Schrijfproblemen, concentratieproblemen, rusteloosheid en vermoeidheid kunnen namelijk ook duiden op een achterstand in de motorische ontwikkeling.

Contact

Onze kinderfysiotherapeuten kunnen door middel van onderzoek vaststellen of er sprake is van een motorisch achterstand bij uw kind en kunnen deze behandelen daar waar nodig! 

Herken jij dit bij jouw kinderen of kinderen in je naaste omgeving, neem gerust een kijkje op onze kinderfysiotherapie pagina of neem contact met ons op. Terug naar Blog-overzicht