De enkel
De enkel is een belangrijk gewricht in je been. Het is de schakel tussen je voet en het onderbeen. Je onderbeen zit eigenlijk als een vork om de voet heen. Het is verbonden met elkaar via banden, je enkelbanden. En de spieren erom heen zorgen ervoor dat je je enkel kan bewegen en maken het een stevig geheel. Een enkelblessure komt vaak voor.
Afspraak maken
Wat is een enkelblessure?
Soms is de kracht op de enkel groter dan het gewricht op dat moment kan hebben. Bijvoorbeeld tijdens een sportwedstrijd of wanneer je tijdens een wandeling een klein randje even niet hebt gezien. Op dat moment staat je enkel niet goed onder je onderbeen en verzwik je je enkel.
De oorzaak van een enkelblessure
Bij een verzwikte enkel kan de voet naar binnen of naar buiten klappen. Zodra de voet naar binnen klapt komt er veel druk op de banden aan de buitenkant te staan. Dit is de meest voorkomende variant en in extreme gevallen kun je ook de banden afscheuren.
Een verzwikte enkel gaat gepaard met pijn, zwelling en steunen op je enkel zal niet meer zo goed gaan.
Soms zijn de oorzaken van een enkelblessure minder direct, er is niet een duidelijke oorzaak zoals bij een verzwikking. Maar toch geeft je enkel pijnklachten, bijvoorbeeld tijdens het lopen. Het kan het gevoel geven dat de enkel niet helemaal soepel loopt en hij kan zelfs wat zwelling geven. In dit geval kan de sporing van het gewricht niet helemaal meer in orde zijn.
Fysiotherapie bij een enkelblessure
Fysiotherapie kan helpen bij een enkelblessure. Zowel bij een verzwikte enkel als bij klachten die al langer bestaan.
De fysiotherapeut onderzoekt eerst je enkel om te kijken wat de status is van je enkelbanden. Hij kan er middels krukken, een brace of tape voor zorgen dat de enkel wordt ondersteund, waardoor je weer op de enkel kan gaan steunen. Daarnaast kan de fysiotherapeut je helpen om de enkel weer sterker te maken middels verschillende oefeningen. Het doel is dat je weer zo snel mogelijk je enkel kan gebruiken, net zoals voor de blessure.
Afspraak maken