9,1 op basis van 649 beoordelingen
Vragen of advies nodig? Bel 024 - 675 0137

Sensorische Informatieverwerking

Sensorische Informatieverwerking (S.I.) 

Wat is sensorische informatieverwerking?
De hele dag door worden onze zintuigen blootgesteld aan prikkels. Zo kunnen we zien, horen, voelen, bewegen, ruiken en proeven. De informatie die via de zintuigen binnenkomt, wordt verwerkt door de hersenen. Zo weten we steeds wat er in ons lichaam en in de omgeving aan de hand is en kunnen hier adequaat op reageren. Zoals wanneer je een drempel tegenkomt, je hier automatisch overheen stapt zonder te vallen.

Dit proces wordt ook wel Sensorische Informatieverwerking (S.I.) genoemd. Een adequate opname en verwerking van deze zintuiglijke informatie is van belang voor de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Het zorgt ervoor dat we kunnen deelnemen aan het dagelijks leven, het functioneren op school, zelfverzorging, deelnemen aan sport/spel en het uitvoeren van hobby’s. 

Kinderen met S.I.-problemen
Uit onderzoek blijkt dat 13,7% van de schoolgaande kinderen kampt met problemen in de sensorische informatieverwerking (Ahn, Miller et al. 2004).  Wanneer de sensorische informatieverwerking niet goed verloopt, kan zich dit op allerlei manieren uiten. Kinderen reageren vaak sterk of juist minder/niet op binnenkomende prikkels. 

Bij kinderen die ‘motorisch onhandig’ zijn, een vertraagde (senso) motorische ontwikkeling hebben, erg prikkelgevoelig zijn of bij bijvoorbeeld kinderen die kampen met een verminderde concentratie/aandacht, kan problematiek in de sensorische informatieverwerking een rol spelen.  Ook zien we dat problemen in de prikkelverwerking  vaker voorkomen bij kinderen met ASS/AD(H)D. 

Wat doet een S.I.-therapeut?
Een S.I.-therapeut inventariseert de hulpvraag van het kind. Aan de hand van een gesprek, vragenlijst, observaties en kinderfysiotherapeutisch onderzoek wordt bekeken wat er precies aan de hand is. Bij de behandeling van sensorische informatieverwerking staat centraal, dat zowel de ouder, als het kind, de prikkelgevoeligheid gaat leren herkennen en hiermee leert om te gaan. In de therapie wordt gebruikt gemaakt van spelmateriaal dat de verwerking van zintuiglijke informatie beïnvloedt. 

Desgewenst kunnen ook school of andere hulpverleners bij de behandeling worden betrokken. 

Therapie m.b.t. sensorische informatieverwerking wordt aangeboden op onze locaties in Beuningen en Bergharen. Waar mogelijk kunnen afspraken ook digitaal plaatsvinden. 

Heeft u vragen over Sensorische Informatieverwerking? Neem dan contact met ons op en kom in contact met een van onze kinderfysiotherapeuten.

Contact opnemen

Daarom kies je voor de fysioo

  • Dé specialist in Nijmegen met 9 vestigingen
  • Gespecialiseerd in fysiotherapie en revalidatie
9,1
gemiddeld uit
649 beoordelingen
‘Snel en professioneel geholpen!’
Al jaren tevreden klant bij De fysioo. Centrale locatie met goede faciliteiten. Nemen de tijd voor hun klanten en hebben veel kennis en kunde in huis.
de fysioo is contractant bij