9,1 op basis van 638 beoordelingen
Vragen of advies nodig? Bel 024 - 675 0137

Fijn- en grof-motorische problemen

Fijn- en grof-motorische problemen bij kinderen

De fijne en grove motoriek spelen een belangrijke rol in de algehele ontwikkeling van baby’s en kinderen. Door middel van spelen en bewegen wordt de ontwikkeling gestimuleerd en verkennen ze de wereld om hen heen. Niet voor alle kinderen verloopt de motorische ontwikkeling vanzelfsprekend. Bij 5 tot 15% van de kinderen is er sprake van een motorische ontwikkelingsachterstand. De fijn- en grof-motorische problemen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals te weinig beweging, te weinig zelfvertrouwen bij het bewegen, een in aanleg aanwezige stoornis of een medische reden. Dat kinderen te weinig bewegen is een bekend fenomeen van deze tijd. De moderne (spel)computers en de TV winnen het van het touwtje springen, knikkeren en verstoppertje spelen. Ook is het gebruik van de auto een aantrekkelijker alternatief dan de fiets. Het gevolg hiervan is dat kinderen minder bewegingservaring opdoen en hierdoor mogelijk een motorische achterstand ontwikkelen.

Contact opnemen

Signalering problemathiek

Vaak worden problemen in de motoriek als eerste op school gesignaleerd. Leerkrachten zien dat het kind moeite heeft met fijnmotorische taken zoals knippen, tekenen, schrijven en/of zien dat het kind opvalt bij het uitvoeren van grof-motorische taken tijdens de gymles of bij het spelen op het schoolplein. Naast school kunnen ook de ouders zelf, ouders van vriendjes of vriendinnetjes, de trainer op de sportvereniging of de schoolarts problemen signaleren. Het is niet altijd makkelijk om een motorische achterstand te herkennen. Signalen kunnen namelijk heel verschillend zijn of niet direct gekoppeld worden aan de motoriek. Schrijfproblemen, concentratieproblemen, rusteloosheid en vermoeidheid kunnen namelijk ook duiden op een achterstand in de motorische ontwikkeling.

Herkent u symptomen of bent u benieuwd naar meer informatie?

Neem gerust contact op met ons en kom vrijblijvend in contact met een van onze kinderfysiotherapeuten.

Contact opnemen

Daarom kies je voor de fysioo

  • Dé specialist in Nijmegen met 7 vestigingen
  • Altijd binnen 48 uur terecht
  • Gespecialiseerd in fysiotherapie en revalidatie
9,1
gemiddeld uit
638 beoordelingen
‘Snel en professioneel geholpen!’
Al jaren tevreden klant bij De Fysioo. Centrale locatie met goede faciliteiten. Nemen de tijd voor hun klanten en hebben veel kennis en kunde in huis.
de fysioo is contractant bij