9,1 op basis van 713 beoordelingen
Vragen of advies nodig? Bel 024 - 675 0137

Functionele klachten

Functionele klachten kind

‘Functionele klachten’ is een verzamelnaam voor onverklaarbare klachten, chronische pijn en vermoeidheidsklachten. Deze klachten komen veel voor bij adolescenten, maar ook bij jonge kinderen! Het gaat om aanhoudende klachten en pijn die niet verklaard kunnen worden door omschreven en geaccepteerde ziektebeelden. De klachten zijn dusdanig ernstig dat normale activiteiten zoals het naar school gaan, fietsen of sporten wordt gehinderd. Bij jonge kinderen uit zich dit vaak in buikpijn en bij adolescenten in klachten aan het gehele houdings- en bewegingsapparaat, zoals hoofdpijn, nekpijn, pijn in de benen etc.

Het is belangrijk dat de kinderen eerst uitgebreid onderzocht zijn. Het medisch niet kunnen verklaren van de klachten kan voor onbegrip zorgen bij het kind, ouder en omgeving. Vaak wordt er gedacht dat de klachten ‘verzonnen zijn’, ‘niet aanwezig zijn’ of ‘tussen de oren’ zitten. Het gevoel van moeheid of pijn is echter reëel voor het kind. Er is sprake van een ontregeling van de lichaamsfuncties waarbij allerlei sensaties vergroot worden waargenomen.

Bij de uiteindelijke behandeling van klachten biedt kinderfysiotherapie een helpende hand. De kinderfysiotherapeuten van de fysioo hebben veel ervaring met de behandeling van uiteenlopende klachten bij kinderen. We vertellen graag hoe we u en uw kind het beste kunnen helpen.

Contact opnemen

Aanpak kinderfysiotherapie

Aan de hand van het biopsychosociaal model wordt de klacht in kaart gebracht en de daarbij samenhangende lichamelijke-, psychische- en sociale/omgevingsfactoren. Vervolgens wordt er samen een doel gekozen wat realistisch en haalbaar is. Dit zijn de activiteiten die voor het kind belangrijk zijn, bijvoorbeeld lopen, fietsen, rennen tijdens de gymnastiek. De therapie bestaat o.a. uit pijn- en psycho educatie en het opbouwen van de vaardigheden door middel van ‘graded activity’ of ‘graded exposure’. Graded activity is gericht op een stapsgewijze toename van het activiteitenniveau (werk, hobby, sport). Er wordt een basislijn vastgesteld die aangeeft wat het kind aan het begin van de behandeling kan. Daarna wordt een behandelplan opgesteld met een start onder deze basislijn naar het doel dat het kind wil bereiken. Er worden duidelijke afspraken gemaakt omtrent het opbouwen van het behandelplan en de doelen worden wekelijks geëvalueerd. Een positieve bekrachtiging helpt bij het opbouwen van en verminderen van de klachten!

Geïnteresseerd of benieuwd naar meer informatie?

Onze kinderfysiotherapeuten komen graag met u in contact om de beste zorg voor uw kind te vinden. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies en mogelijkheden.

Contact opnemen

Daarom kies je voor de fysioo

  • Dé specialist in Nijmegen met 8 vestigingen
  • Gespecialiseerd in fysiotherapie en revalidatie
  • Gecontracteerd door alle verzekeraars
9,1
gemiddeld uit
713 beoordelingen
‘Snel en professioneel geholpen!’
Al jaren tevreden klant bij De fysioo. Centrale locatie met goede faciliteiten. Nemen de tijd voor hun klanten en hebben veel kennis en kunde in huis.
de fysioo is contractant bij alle verzekeraars