8,8 op basis van 339 beoordelingen
Vragen of advies nodig? Bel 024 - 675 0137

DCD groep

Wat is DCD?

DCD is een afkorting die staat voor developmental coordination disorder, een Engelse term voor kinderen die lichte problemen hebben met het goed op elkaar afstemmen en coördineren van hun bewegingen waardoor ze een achterstand hebben in hun motorische ontwikkeling in vergelijking met een algemene ontwikkeling. DCD komt ongeveer bij één op de tien tot twintig schoolgaande kinderen voor. De verschijnselen die gepaard gaan met DCD zijn onder andere een lage spierspanning, het trager bereiken van de ontwikkelingsmijlpalen, minder goed ontwikkelde grove en fijne motoriek, onrust in het lichaam, spraakproblemen en problemen met het zindelijk worden. Daarnaast hebben kinderen met DCD vaker leerproblemen en gedragsproblemen.
 
Afspraak maken

Vaststellen diagnose DCD

De diagnose DCD wordt gesteld op grond van het verhaal van het kind en de ouders/verzorgers en de bevindingen bij het onderzoek. De kinderfysiotherapeut heeft speciale onderzoekstesten (onder andere de Movement ABC) waarbij gekeken wordt hoever de motorische ontwikkeling van een kind is ten opzichte van het gemiddelde kind. Aan de hand van deze testen kan mede bepaald worden of er sprake is van DCD. Vaak wordt er ook een algemeen ontwikkelingsniveau bepaald door een orthopedagoog of kinderpsycholoog.

Een groot deel van de kinderen met DCD heeft geen behandeling nodig. Met de tijd en met de oefeningen door spel en sport verfijnen zij alsnog hun vaardigheden van zowel de grove als de fijne motoriek. Een deel van de kinderen blijft altijd onhandiger dan andere kinderen, maar ondervindt hiervan geen probleem in het dagelijks leven. Pas als een kind problemen lijkt te gaan krijgen als gevolg van DCD, bijvoorbeeld omdat het kind erg onzeker wordt, weinig zelfvertrouwen opbouwt of gepest gaat worden is het verstandig om in een vroeg stadium wel te starten met behandeling. Een kinderfysiotherapeut kan samen met het kind op speelse wijze de vaardigheden die nodig zijn voor de grove en fijne motoriek oefenen.

Kinderfysioo's

Wil je meer informatie over dcd groep?

Daarom kies je voor de fysioo

  • Dé specialist in Nijmegen met 6 vestigingen
  • Altijd binnen 48 uur terecht
  • Gespecialiseerd in fysiotherapie en revalidatie
8,8
gemiddeld uit
339 beoordelingen
‘Snel en professioneel geholpen!’
Al jaren tevreden klant bij De Fysioo. Centrale locatie met goede faciliteiten. Nemen de tijd voor hun klanten en hebben veel kennis en kunde in huis.
de fysioo is contractant bij