9,1 op basis van 649 beoordelingen
Vragen of advies nodig? Bel 024 - 675 0137

DCD – Bewegingscoördinatie

Wat is DCD?

DCD is een afkorting die staat voor developmental coordination disorder, een Engelse term voor kinderen die lichte problemen hebben met het goed op elkaar afstemmen en coördineren van hun bewegingen waardoor ze een achterstand hebben in hun motorische ontwikkeling in vergelijking met een algemene ontwikkeling. DCD komt voor bij ongeveer 5-10% van de schoolgaande kinderen. De verschijnselen die gepaard gaan met DCD zijn onder andere een lage spierspanning, het trager bereiken van de ontwikkelingsmijlpalen, minder goed ontwikkelde grove en fijne motoriek, onrust in het lichaam, spraakproblemen en problemen met zindelijkheid. Daarnaast hebben kinderen met DCD vaker leerproblemen en gedragsproblemen.

De kinderfysiotherapeuten van de fysioo staan klaar voor u en uw kind. Bent u benieuwd naar meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact opnemen

Vaststellen diagnose DCD

Onze kinderfysiotherapeuten hebben speciale meetinstrumenten om de motorische ontwikkeling in kaart te brengen en te bekijken waar het kind staat ten opzichte van het gemiddelde kind. Aan de hand van deze testen kan mede bepaald worden of er sprake is van een motorische ontwikkelingsachterstand. Wanneer daarnaast ook sprake is van een beïnvloeding van de dagelijkse- en schoolprestaties, er geen andere medische aandoening is en het kind een ‘normaal’ IQ (>70) heeft dan kan het zijn dat er sprake is van DCD. De diagnose DCD wordt gesteld door een specialist.

Een deel van de kinderen met lichte DCD heeft geen behandeling nodig. Met het ouder worden en door het oefenen met sport en spel verfijnen zij alsnog hun fijn- en grofmotorische vaardigheden. Als een kind problemen lijkt te ervaren in de dagelijkse en schoolse vaardigheden, een laag zelfvertrouwen heeft of erg onzeker is, is het verstandig om in een vroeg stadium wel met kinderfysiotherapie te starten. Een kinderfysiotherapeut kan samen met het kind op speelse wijze de fijn- en grofmotorische vaardigheden oefenen.

Meer weten of behoefte aan advies?

We helpen u graag vrijblijvend om de beste zorg voor uw kind te garanderen. Neem contact met ons op en kom in gesprek met een van onze kinderfysiotherapeuten.

Contact opnemen

Daarom kies je voor de fysioo

  • Dé specialist in Nijmegen met 9 vestigingen
  • Gespecialiseerd in fysiotherapie en revalidatie
9,1
gemiddeld uit
649 beoordelingen
‘Snel en professioneel geholpen!’
Al jaren tevreden klant bij De fysioo. Centrale locatie met goede faciliteiten. Nemen de tijd voor hun klanten en hebben veel kennis en kunde in huis.
de fysioo is contractant bij