Wij vinden het heel mooi om te zien hoe iedereen aan het bewegen blijft, ondanks dat de sportverenigingen en sportscholen dicht zijn. Dumbells, barbells en dynabands worden in huis gehaald om binnen krachttraining te kunnen doen. Op straat en in het bos zien we veel meer hardlopers, racefietsers en skeeleraars dan voorheen. Dat is een goede ontwikkeling!

Voor deze sporters en onze patiënten die in de laatste fase van hun revalidatie zitten voordat ze hun sport weer kunnen hervatten, hebben we vier video´s gemaakt waarin sportspecifieke oefeningen voor buiten worden voorgedaan. Wat is er nou lekkerder dan buiten sporten?! Het is het leukst om de oefeningen op een trap te doen, maar heb je deze niet binnen je bereik, of is dat te belastend, dan kan je de oefeningen ook prima op een vlakke grond uitvoeren. Zorg wel dat je op een rustig moment van de dag gaat en dat je afstand houdt van andere weg/trap- gebruikers. Bekijk deze video’s onderaan dit bericht. 

Voordat je aan de slag gaat met de sportspecifieke oefeningen doe je een warming-up door 5-10 minuten in te lopen. Trek daarna nog drie versnellingen van ongeveer 80 meter. Begin langzaam en eindig op 80/90/100% van je snelheid.

Een suggestie van het aantal herhalingen die je kan doen:

  • Loopoefeningen (video 1): alles 2x (trap op of 25m rechtuit/vlak)
  • Sprongvormen (video 2 en 3): maximaal 3 sets van 10 herhalingen per oefening
  • Wenden en keren (video 4): 2x 45-60 seconden per oefening

Tot slot is het belangrijk dat je een goede houding hebt tijdens de oefeningen. Hier volgen de belangrijkste aandachtspunten:

  • Houd je schouders ontspannen omlaag en wat naar achteren
  • Houd je rug recht of licht hol
  • Zorg er bij de sprongen voor (landen en omhoog springen) dat je knieën boven je enkels blijven en dus niet naar binnen draaien!
  • Zorg voor een actieve voet: trek de wreef van je voet en je tenen omhoog
  • Heb een actieve arm inzet, je ellebogen zijn 90-70 graden gebogen

Als je vragen hebt dan kan je die altijd naar ons mailen. Heel veel succes en sportplezier!


Ellen Houweling, ellen@defysioo.nl
Sanne Gerritsen , sanne@defysioo.nl
SportfysiotherapeutTerug naar Blog-overzicht