Ook deze maand lichten wij weer een ‘onderdeel’ uit van onze kinderfysiotherapie afdeling. Wanneer kinderen last hebben aan het bewegingsapparaat noemen we dat kinderorthopedie. Sommige aandoeningen zijn aangeboren en direct zichtbaar. Orthopedische problemen bij kinderen kunnen ook na een ongeval of door sportblessure ontstaan. Wil jij hier meer over weten? Je leest het hier…

Orthopedische problemen

Kinderen van iedere leeftijd, van baby tot adolescent, hebben de meest uiteenlopende klachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Hierbij kun je denken aan klompvoeten, voorkeurshouding, heupdysplasie of scoliose. Ook zeldzame aandoeningen zoals skeletdysplasie of osteogenesis imperfecta (blindweefselaandoening) horen hierbij. Daarnaast kan het ook om pijnklachten of aandoeningen gaan als gevolg van een activiteit, zoals de schoolgymnastiek, een sport of vrijetijdsbesteding. Hierbij kunt u denken aan: 

  • Hiel- of knieklachten als gevolg van de groei (Sever syndroom, retropatellaire chondropathie, Osgood Schlatter)
  • Enkelletsel
  • Voorste kruisbandletsel
  • Gegeneraliseerde hypermobiliteit
  • Lage rugklachten
  • Nek-/schouderklachten als gevolg van een afwijkende houding
  • Hoofdpijnklachten
  • Onbegrepen lichamelijke klachten, zie ook functionele klachten

In de meeste gevallen zal de pijn een belemmerende factor voor kinderen zijn waardoor ze hun activiteit niet goed/niet meer kunnen uitvoeren. Daarom is het belangrijk om tijdig jouw kind aan te melden, zodat het kind weer aan zijn dagelijkse activiteiten kan (blijven) meedoen.

Sportrevalidatie bij kinderen

Sportende kinderen hebben een verhoogd risico op het oplopen van blessures passende bij hun sport. Als sportende kinderen een blessure oplopen, zijn ze tijdelijk beperkt in het uitvoeren van hun sport en soms ook in de activiteiten in hun dagelijks leven. De blessures kunnen groei gerelateerd zijn (pijn aan de aanhechting van verschillende spiergroepen), maar ze kunnen ook ontstaan door overbelasting of door een trauma. 

Sportblessures kunnen op twee manieren worden onderscheiden, namelijk acuut en chronisch. Acute blessures ontstaan meestal tijdens piekbelastingen, bijvoorbeeld: tijdens het sprinten ‘schiet’ het in je bovenbeen. Je bovenbeenspier trekt zo hard aan dat de spier (gedeeltelijk) scheurt. Ook fracturen en o.a. kruisbandletsel behoren tot de groep acute letsels.

Chronische blessures

Chronische blessures ontstaan vaak door langdurig te hoge belasting van de spier, pees of het bot. Er kunnen kleine scheurtjes optreden die onvoldoende rust krijgen om te genezen. Ook kan dit leiden tot overbelasting: het langdurig op de grens van belastbaarheid gebruikt worden waardoor er pijnklachten ontstaan die niet vanzelf verdwijnen. 

Wanneer een blessure niet vanzelf hersteld kan een kind, jong en oud, baat hebben bij professionele tips over tijdelijke aanpassing van de sportbelasting. Met een goed advies kunnen zij actief blijven en betrokken blijven bij hun sport en/of team. Door het tijdelijk vermijden van provocerende activiteiten, meestal gedurende de sportbeoefening, krijgt de blessure de kans om te herstellen. Wanneer dit onvoldoende effect heeft en het herstel anders verloopt is interventie van een kinder -en sportfysiotherapeut gewenst zodat het kind uiteindelijk weer op het juiste niveau kan terugkeren naar zijn/haar sport.

Contact

Onze kinderfysiotherapeuten kunnen door middel van onderzoek vaststellen of er sprake is van orthopedische problemen bij uw kind en kunnen deze behandelen daar waar nodig!

Herken jij dit bij jouw kinderen of kinderen in je naaste omgeving, neem gerust een kijkje op onze kinderfysiotherapie pagina of neem contact met ons op.Terug naar Blog-overzicht