Etalagebenen

Wat zijn etalagebenen?

De officiële naam voor etalagebenen is claudicatio intermittens. Etalagebenen heb je wanneer je tijdens de inspanning pijn aan de benen krijgt waardoor verder lopen niet mogelijk is. Etalagebenen is een vernauwing van de slagaders die zuurstofrijk bloed naar de benen vervoeren. Door de vernauwing krijgen de spieren na de vernauwing onvoldoende zuurstof waardoor er pijn ontstaat.

 

Oorzaken etalagebenen

Er zijn meerdere oorzaken te geven die etalagebenen veroorzaken. Een hoog cholesterol, overgewicht, erfelijke factoren en roken. Een combinatie van deze factoren geeft vaak de klachten.

 

Looptherapie bij etalagebenen

In het verleden werden cliënten met etalagebenen gedotterd of kwamen in aanmerking voor een bypass in het been. In middels is ontdekt dat dat niet de beste behandeling is.

Het landelijke claudicationet heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de beste behandeling bestaat uit een gesuperviseerde looptherapie bij de fysiotherapeut op de loopband. Claudicationet is een netwerk van gespecialiseerde fysiotherapeuten die jaarlijks worden bijgeschoold op dit gebied.

Bij ons in de praktijk zijn er 2 fysiotherapeuten aangesloten bij Claudicationet en gespecialiseerd in de looptraining. We onderhouden een goede relatie met de verwijzers, specialisten en ondersteuners. Ook zijn we een van de kartrekkers van het regionale netwerk van claudicationet Op de website www.etalagebenen.nl kan je alle informatie vinden over claudicatio intermittens. Ook kan je een van onze therapeuten bellen als je vragen hebt.

Etalagebenen zijn erg divers in hun verschijning, maar een goed oefenschema dat zich zowel richt op de beperking als de leefomstandigheden heeft vrijwel altijd een positief resultaat op het functioneren.

Wil je meer informatie over looptherapie bij etalagebenen?

Maak een afspraak of bel (024) 675 01 37