Ieder kind is anders en ontwikkelt zich anders.

Je kunt het je vast niet meer herinneren, maar de kans is aanwezig dat jij vanzelf bent gaan omrollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Weliswaar met de hulp van je vader of moeder, maar grotendeels zelf op jouw eigen manier en eigen tempo. Toch zijn er kinderen waarbij dit niet allemaal vanzelf gaat en is er wat hulp nodig. Stephanie Bekhuis, ruim een jaar werkzaam als kinderfysiotherapeut bij de fysioo, is een van die ‘hulpverleners’ die hierbij kan helpen. In dit interview stelt zij zichzelf aan jou voor en geeft ze een kijkje achter de kinderfysiotherapie schermen:

“Tijdens mijn opleiding tot fysiotherapeut heb ik de minor Kinderfysiotherapie afgerond. Ter afsluiting van deze minor mocht ik mijn eindstage volgen bij de fysioo en zo kwam ik in aanraking met deze praktijk. Na het afronden van mijn stage mocht ik o.a. ervaring opdoen in de Hoogstraat Revalidatie te Utrecht, waar ik heb gewerkt met kinderen en jongeren met chronische pijn- en vermoeidheidsklachten. Dit bracht mij zoveel plezier, dat ik er uiteindelijk voor gekozen heb om mijzelf verder te ontwikkelen en te starten met de Master Kinderfysiotherapie waar ik inmiddels in mijn 2e jaar zit. Nu mag ik met veel plezier bij de fysioo elke dag met kinderen in alle leeftijden werken.” 

kinderfysiotherapie als specialisme

Als kind werd je vroeger waarschijnlijk regelmatig aan het puzzelen gezet en dit was niet zonder reden. Puzzelen traint namelijk de cognitieve vaardigheden, leert probleemoplossend te denken, ontwikkelt de fijne motoriek en traint hand- en oogcoördinatie. Als kinderfysiotherapeut zoek je nog steeds de juiste stukjes bij elkaar en zo omschrijft Stephanie dan ook haar specialisme: 

“Het puzzelen hoe je de taak en de omgeving van een kind kunt veranderen om het doel te bereiken biedt een hoop diversiteit in mijn werkzaamheden. Dit is dan ook een van de redenen geweest dat ik voor deze richting heb gekozen als specialisme. Ieder kind is anders en ontwikkelt zich anders. Daarom stellen we samen met het kind en de ouders samen een plan en doelen op. Iedere dag is anders en vergeet daarbij de blijdschap en waardering die je ervoor terug krijgt niet.”

Kinderfysiotherapie bij de fysioo 

Bij kinderfysiotherapie verwachten mensen vaak ‘kleine kinderen’ te zien, maar net zoals eigenlijk overal, ben je kind tot je 18e en dus welkom bij een kinderfysiotherapeut. De klachten zijn dan ook afwisselend; 

 • zuigelingen problematiek 
 • fijn- en grof motorische problemen
 • schrijfproblematiek
 • ontwikkelingsstoornissen (o.a. DCD) 
 • orthopedische problemen 
 • neurologische problemen 
 • systeemaandoeningen
 • chronische pijn- en vermoeidheidsklachten 
 • sportrevalidatie

Behandeling Kinderfysiotherapie bij de fysioo

“De kinderfysiotherapie behandelingen worden op een leuke en gevarieerde manier aangeboden. Hierbij kijken we bij de fysioo welke ‘oplossing’ het dichtst bij de hulpvraag, de belevingswereld en de leeftijd van het kind past. Op spelenderwijs wordt er naar het doel toegewerkt zowel binnen de activiteit als in een parcoursvorm of in de fitnesszaal. Bij kinderen van 0-2 jaar komen wij aan huis. Vanaf 2 jaar en ouder behandelen wij de kinderen in de praktijk. Hier zijn de mogelijkheden groter en kunnen wij  groot spel- en oefenmateriaal gebruiken. Mocht er een indicatie of noodzaak zijn dat de behandeling thuis plaats moet vinden, dan is dit natuurlijk geen enkel probleem.”

Voorbeelden van klachten

“In de praktijk zien we een groot scala aan klachten bij kinderen. Kinderen worden vaak belemmerd in hun dagelijkse activiteiten zoals fietsen, traplopen, maar ook in gym of hun sport. Dit kan komen door pijn, maar kan ook andere oorzaken hebben zoals verminderde kracht, conditie, maar ook door een aandoening of een motorische achterstand. Zo zien wij bijvoorbeeld: 

 • zuigelingen met voorkeurshoudingen of neurologische problemen
 • kinderen met fijn- en/of grof-motorische problemen waardoor ze problemen ondervinden met knutselen, tikkertje of gym en niet goed mee kunnen komen met leeftijdsgenootjes 
 • kinderen met schrijfproblemen doordat ze niet netjes, niet snel genoeg of te snel schrijven 
 • kinderen en jongeren met orthopedische klachten zoals knieklachten, enkelklachten vanwege sport of groei, maar ook bijvoorbeeld voorste kruisband revalidaties o.i.d. 
 • kinderen met chronische pijn – en/of vermoeidheidsklachten waardoor ze niet meer naar school kunnen fietsen of naar school gaan. 

Naast het bieden van behandelingen, bieden we ook graag oplossingen: zo hebben wij bijvoorbeeld FitKids voor kinderen met chronische aandoeningen, omdat ze regulier niet kunnen sporten en geven we therapie in het water voor kinderen die regulier niet kunnen zwemmen.” 


Samenwerking met andere specialisten

Samen met Christel Cobussen, Anneke Hondema en Eefke Vonk vormt Stephanie een team van vier kinderfysiotherapeuten. Doordat zij onderling veel samenwerken, kunnen ze expertises met elkaar uitwisselen en waar nodig elkaars sparringspartner zijn. “We overleggen regelmatig over casussen en wisselen onze expertises uit. Hierdoor blijven we op de hoogte van de nieuwste behandelmethodes en ondersteunen we elkaar waar nodig om zo de beste zorg te kunnen bieden.”

Naast het werken binnen de praktijken van de fysioo zijn onze kinderfysiotherapeuten, samen met andere disciplines, onderdeel van het kinderteam Biezantijn in Nijmegen en TopZorg Kinderfysiotherapie in Beuningen.

Het komt wel eens voor dat een therapeut het niet redt met de informatie die zij krijgt van een collega en zal zij op zoek moeten naar een passend antwoord.  “Deze antwoorden vinden wij via de korte lijntjes met andere disciplines en specialisten zoals huisartsen, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen, intern begeleiders van scholen, leraren, het kinderdagverblijf, maar ook revalidatie- en jeugdartsen. Wij werken nauw samen doordat wij dichtbij/op scholen en het kinderdagverblijf zitten, daarnaast hebben we per mail, telefoon en via een vergrendelde app nauw contact om zo de beste zorg te kunnen bieden voor onze (kleine) patiënten!”

Tip van Kinderfysiotherapeut Stephanie

Tot slot heeft Stephanie nog een waardevolle tip voor alle kinderen: “Blijf bewegen! Ga lekker lopend of fietsend naar school en ga na school buiten spelen, tikkertje, voetballen of een ander leuk spel. Dat is goed voor jou, maar ook je vriendjes of vriendinnetjes en voor alle kinderen, met of zonder beperking. Dit is niet alleen belangrijk voor jouw gezondheid, conditie en kracht, maar ook zeker voor de ontwikkeling van jouw motoriek en voor je sociale contacten!”Terug naar Blog-overzicht