“Ook kleine doelen kunnen voor een groot effect zorgen in het dagelijks functioneren!”

In 2012 studeerde Miriam van Erp als stagiair af bij de fysioo en met een kleine omweg kwam zij in 2013 fulltime bij ons terug. Miriam, dit jaar afgestudeerd als master geriatriefysiotherapeut, is sinds 2014 werkzaam op de locatie aan de Waterstraat. Zij heeft binnen de fysiotherapeutische zorg haar focus gelegd op geriatriefysiotherapie en chronische (ouderen)zorg.  Samen met ‘haar’ team staat zij klaar voor mensen met o.a. neurologische aandoeningen, dementie of ouderen die door diverse omstandigheden kwetsbaar zijn. Vaak spelen bij deze mensen  COPD, diabetes, artrose of hart- en vaatziekten ook een rol. Miriam vertelt waarom zij deze richting heeft gekozen en wat haar specialisme precies inhoudt. 

“Veel mensen hebben een wat stoffig beeld over de geriatrie. Toen ik eenmaal in aanraking kwam met deze doelgroep ontdekte ik hoe veelzijdig het werk met ouderen kan zijn. Ik voelde de grote mate van dankbaarheid bij het behalen van kleine doelen en wist toen; hier wil ik meer mee doen!”

Geriatriefysiotherapie bij de fysioo

Ouderen met een hulpvraag over het dagelijkse functioneren in combinatie met een ‘complexe achtergrond’ zijn bij de fysioo aan het juiste adres.  Na een uitgebreide intake waarbij wij middels testen en vragen de hulpvraag in beeld brengen, gaan wij aan de slag om te kijken of we ook daadwerkelijk aan de hulpvraag kunnen voldoen. Deze hulpvraag komt soms van de oudere zelf, maar vaak ook van de thuis- of mantelzorger of van de huisarts.

 Geriatriefysiotherapie bij een ‘complexe achtergrond’

Wij spreken over een complexe achtergrond, wanneer er meerdere ziektebeelden op de voorgrond liggen, als er sprake is van dementie of psychische (niet psychiatrisch) aandoeningen. Ook valt het gebruik van (loop-)hulpmiddelen hieronder of wanneer de hulpvraag heel duidelijk aan huis gebonden is.  Bij het behandelen van de hulpvraag kun je denken aan oefentherapie. Veelal worden hierbij ook hulpmiddelen of de hulp van de (thuis-)zorg ingezet. De fysiotherapie is gericht op het behalen van de hulpvraag, maar als geriatriefysiotherapeut denken we graag een stapje verder vooruit om te zorgen dat een patiënt in de toekomst niet opnieuw klachten krijgt en zo optimaal mogelijk kan functioneren. Daarnaast ondersteunen we waar nodig ook de mantelzorger en/of partner!” 

Samenwerkingspartners binnen de geriatrie

“Samen komen is een begin; samen blijven is vooruitgang; samenwerken is succes.” sprak Henry Ford ooit.  Dit gegeven zien en voelen wij ook bij de fysioo. Het neuro- geriatrie team van de fysioo bestaat uit 6 fysiotherapeuten en 1 ergotherapeut.  “We overleggen regelmatig over casussen en schakelen elkaar in om met extra kritische ogen naar de behandeling te kijken of elkaar te ondersteunen. Dit alles om de kwaliteit van de zorg voor onze patiënten hoog te houden”

Buiten het ‘eigen’ geriatrieteam om wordt er veel samengewerkt met de wijkverpleging, huisartsen en hun praktijkondersteuners. 

Marion van der Woude, de ergotheapeute binnen het geriatrieteam van de fysioo gaf in augustus al haar kijkje in de keuken. “Door open te staan voor gedragsveranderingen en samen te kijken wat nog meer mogelijk is, kunnen er mooie dingen ontstaan.”  Het volledige interview vind je hier.

Samen ouder worden bij de fysioo

Binnen de fysioo zien wij een aantal ‘praktijkvoorbeelden’ waardoor patiënten bij ons binnen komen. Dit kunnen bijvoorbeeld loop- en balansproblemen zijn na een beroerte of conditieverlies door het minder gaan bewegen na een valincident.  Ook functionele achteruitgang, denk bijvoorbeeld aan moeite met traplopen of uit een stoel opstaan zijn veelgehoorde ‘klachten’.  

“Mijn voldoening haal ik uit de patiënten die tevreden zijn met het resultaat wat we samen behalen.  Soms zijn de doelen erg klein maar is het effect voor de patiënt erg groot voor het dagelijks functioneren. Zo was er ooit een mevrouw die  zo gesteld was op haar onafhankelijkheid, dat ze aangaf dat het leven niet meer zo nodig was, als zij zelf niet meer had kunnen lopen zonder loophulpmiddel. Het compliment dat zij mij gaf was dat zij dit dus nog wel kon. De dankbaarheid  die hier en uit andere patiënten voortkomt, tovert een glimlach op mijn gezicht!

Tot slot heeft Miriam nog een mooie tip: Rust roest, echt waar. Dus blijf in beweging op je eigen niveau om te zorgen dat je fit blijft en kunt genieten van wat je leuk vindt om te doen!” 

Ouder worden gaat met vallen en opstaan. Wil je weten wat wij voor mensen met ‘ouderdomsklachten’ kunnen betekenen? Kijk dan ook op https://defysioo.nl/therapie-nijmegen/geriatriefysiotherapie/Terug naar Blog-overzicht