Uitgerekend in een bijzondere tijd waarin een ernstige longziekte onze maatschappij beheerst, heeft Lex Broens als longfysiotherapeut ervoor gekozen om de overstap te maken naar de fysioo. Lex studeerde in 2011 als fysiotherapeut af aan de HAN in Nijmegen en kwam na een periode van 9 jaar weer terug. Nu om te werken als fysiotherapeut. In al die werkzame jaren heeft hij zich gericht op het begeleiden en behandelen van patiënten met een chronische aandoening, zoals hart-, vaat- en longproblematiek. Naast werkervaring deed Lex ook veel kennis op door cursussen te volgen. In de laatste jaren zag hij vooral mensen met longklachten. Maar waarom eigenlijk? Wat maakt voor Lex het werk binnen deze patiëntengroep zo bijzonder?
“Fysiotherapie bij longproblemen staat nog niet erg in de schijnwerpers, hoewel we daar erg veel kunnen bieden en betekenen. Dit geldt overigens ook voor hart- en vaatpatiënten. Het vergroten van de ervaren kwaliteit van leven is waar het uiteindelijk allemaal om draait. Verminderen van de afhankelijkheid, reductie van ziekenhuisopnames en verminderen van de progressie van aandoeningen zorgen ervoor dat patiënten zich minder patiënt voelen, en meer mens en dat vind ik een mooi streven”.
Longfysiotherapie binnen de fysioo
Een aantal voorbeelden waarvoor mensen met longaandoeningen zich bij de fysioo kunnen melden: benauwdheidsklachten bij inspanning, benauwdheidsklachten in rust, slijmproblematiek (sputumproblemen), conditieverlies, pijn op de borst bij inspanning, dysfunctionele ademhaling (hyperventilatie), begeleiding na een longontsteking of angst voor bewegen.
Na een uitgebreide intake in het inventariseren van de hulpvraag van de patiënt worden waar nodig testen afgenomen. Hiermee kan bepaald worden wat het ‘startniveau’ is waarmee iemand binnenkomt. Dat kunnen fysieke testen zijn, maar ook vragenlijsten.
Wat maakt de longfysiotherapie bij de fysioo volgens Lex bijzonder?
Een persoonlijk benadering waarbij gekeken wordt naar individuele doelen, belemmeringen en juist ook zaken die al goed gaan is bij ons het speerpunt. Kennis staat voorop. Ik vind het ontzettend belangrijk dat mijn patiënten weten wat ze mankeren, wat ze daar zelf aan kunnen veranderen, en wat ik daarin voor ze kan betekenen. Uitleg en voorlichting staan bij mij hoog in het vaandel.
Samenwerking
De behandeling van longproblemen is vaak complex. Daarom is multidisciplinaire zorg belangrijk. Vaak wordt er bij deze patiëntengroep samengewerkt met huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundigen, ergotherapeuten en diverse specialisten in het ziekenhuis.
De behandeling van longproblemen is vaak complex. Daarom is multidisciplinaire zorg belangrijk. Vaak wordt er bij deze patiëntengroep samengewerkt met huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundigen, ergotherapeuten en diverse specialisten in het ziekenhuis.
Lex ziet veel patiënten met chronische klachten en haalt daar veel voldoening uit: “De vooruitgang die je mensen ziet boeken en het verschil dat ik kan maken in de ervaren kwaliteit van leven zijn bijzonder om te zien. Het hebben van een chronische longziekte kan een lijdensweg zijn. Maar als ik na een goede samenwerking met de patiënt zie dat hij ook weer kan genieten van het leven , maakt me dat zeer voldaan.”
Daar krijgt hij dan ook menig compliment over. De mooiste complimenten kreeg hij gek genoeg toen hij zijn patiënten moest vertellen een andere baan te hebben gevonden.
“Mijn patiënten vonden het erg jammer dat ik wegging, en een groter compliment kan je niet krijgen.”
Als laatste boodschap wil Lex nog het volgende meegeven:
“Praat over zaken waar je tegenaan loopt als je een longziekte hebt. Er is vaak meer hulp mogelijk dan je denkt. En die hulp hoeft zeker niet altijd permanent te zijn, soms is een zetje in de goede richting genoeg om je op weg te helpen in je eigen proces”.
Terug naar Blog-overzicht