“de Gymzaal, kleinschalige fitness maar met grote sociale cohesie!”

 15 jaar was Ruud Hurkens, onze sportcoach, toen hij voor het eerst in aanraking kwam met fitness. 9 jaar later rondde hij de opleiding sportkunde af aan de hogeschool van Arnhem en Nijmegen en begon kort daarna als sportcoach bij de fysioo. “Als 15- jarige jongen had ik last van wat overgewicht. Omdat ik mijzelf hier niet lekker bij voelde ben ik begonnen met bewuster eten, hardlopen en lichaamsoefeningen doen. Toen vrienden van mij begonnen met fitness ben ik mee gaan doen.” 

Zijn passie voor het coachen en begeleiden begon toen hij mensen tegenkwam in de fitness, die door gezondheidsklachten niet konden deelnemen aan sporten zoals bijvoorbeeld voetbal en hockey.  Zijn kennis en enthousiasme wil hij nu overdragen aan de bezoekers van de fysioo en ‘de Gymzaal’ in Nijmegen, Beuningen & Bergharen.

 

Begeleid sporten in Nijmegen en Beuningen – de Gymzaal

Binnen de fysioo is ‘de Gymzaal’ opgezet in Nijmegen en Beuningen, een kleinschalige en veilige beweegomgeving waar iedereen onder begeleiding verantwoord kan sporten en bewegen. Hier is heel bewust voor gekozen, omdat niet alle mensen zich ‘thuis voelen’ bij een groot sportcentrum. 

Leden en sporters van de Gymzaal komen met de meest uiteenlopende aandoeningen, denk bijvoorbeeld aan aspecifieke rug/nek/ schouderklachten, diabetes, claudicatio, hart en vaatziekten, overgewicht/ obesitas, autisme spectrum stoornissen, COPD etc. Toch ook zijn er ook voldoende leden die geen van deze klachten (meer) hebben en het fijn vinden om bij de fysioo, in deze setting te blijven sporten en bewegen.

“Mensen blijven terugkomen omdat ze het sociale aspect, wat vaak verloren gaat bij grote sportscholen, erg waarderen. Daarnaast krijg ik vaak terug dat ze de persoonlijke begeleiding prettig vinden en de korte lijnen met mijn fysioo collega’s een ‘veilig’ idee vinden.

 

Kleinschalig sporten in Nijmegen en Beuningen

“De fijne en vertrouwde sfeer gaat gepaard met de professionaliteit van de mensen met wie ik werk binnen de fysioo. Samen zorgen wij ervoor dat iedereen die bij de Gymzaal komt zich op zijn of haar gemak voelt.”

“Wanneer iemand bij de Gymzaal binnen komt, krijgt hij of zij allereerst een warm welkom. Daarnaast kan iemand een gezellige laagdrempelige sfeer verwachten met oprechte aandacht en interesse. Wij zijn een kleinschalige fitness maar met grote sociale cohesie. Mijn collega’s en ik zorgen daarbij voor passende begeleiding en een beweegprogramma op maat.”

 

Goede coaching en begeleiding van de sporters

Passende begeleiding en een beweegprogramma op maat. Iedereen die komt sporten bij de Gymzaal kan en mag dit verwachten. Maar wat is goede coaching en wanneer heb je te maken met een goede coach?

Een goede coach heeft empathie voor de coachee, maar weet realistisch te blijven en kan dit overbrengen. Een goede coach verschaft helderheid in chaos en weet tegenslagen/ weerstand om te buigen in motivatie en verandergedrag. Daarnaast is het belangrijk dat een sportcoach de juiste kennis in huis heeft om een juist beweegprogramma te maken bij diverse aandoeningen/ klachten.  Bij de fysioo/ de Gymzaal kunnen we makkelijk schakelen en in combinatie met een fysiotherapeut een beweegprogramma nog specifieker werken, wat de patiënt uiteindelijk alleen maar ten goede komt.”  

 

Ruud staat bekend om zijn kalme begeleidingsstijl en down to earth/ no-nonsense aanpak.

Een van de dingen die Ruud iedereen wil meegeven is daarom ook simpel, “doe wat je gelukkig maakt”, en datzelfde geldt voor zijn eigen werkzaamheden. Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken…

“Als coach is het altijd fijn wanneer iemand met jouw hulp van zijn klachten afkomt en meer leefkwaliteit ervaart. Nog leuker is het dat, wanneer de klacht voortkomt uit gedrag, het lukt als coach om deze gedraging om te zetten in een gezondere/ verantwoordelijkere. Het idee dat ik heb bijgedragen aan iemand zijn geluk met mijn kennis en kunde vind ik prachtig.”

Wil je meer weten over bedrijfsfitness of ben je benieuwd naar wat de fysioo en de Gymzaal voor jou kan betekenen?  Kijk op https://defysioo.nl/fitness/

 

Artikel opgesteld door Iman Padmos, FysioPromotorTerug naar Blog-overzicht