Wist jij dat hartklachten bij vrouwen vaak een andere oorzaak heeft en andere klachten geeft? Er overlijden jaarlijks zelfs meer vrouwen aan hart- en vaatziekten dan aan borstkanker. Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen wereldwijd doodsoorzaak nummer 1. Omdat bij veel vrouwen ‘pijn aan de borst’ in de verte aanwezig is, wordt dit vaak weggeschoven als iets onschuldigs.  De gevolgen hiervan zijn vaak dat zij grote gezondheidsrisico’s oplopen. 

Hartvaten

Dat hartklachten niet altijd aan verstoppingen van de grotere kransslagaders ligt is inmiddels wel bekend.
Bij vrouwen, en soms ook bij mannen kan er ook een disfunctie of tijdelijke ‘error’ van deze grote vaten of juist de kleine vaten optreden. 

De zogenoemde microvaten voorzien het overgrote deel (90%) van het hartweefsel van zuurstof, als hier problemen in ontstaan levert dit vaak behoorlijke klachten op. De disfunctie en ongemakken in de grote en kleine vaten rond het hart kunnen ook liggen aan vaatspasmen, een scheurtje in het vat een tijdelijk stolsel of bijvoorbeeld ontstekingen. 

Het vrouwenhart – MINOCA

Al deze aandoeningen worden ook wel samengebracht onder de noemer MINOCA. Myocardial Infarction With Nonobstructive Coronary Arteries, een hartinfarct zonder obstructieve kransslagaders.

De oorzaken van deze klachten zijn ook niet altijd duidelijk. Het kan bijvoorbeeld zijn oorsprong vinden in een hoge bloeddruk (tijdens de zwangerschap), een vroege menopauze, langdurige stress dan wel gepaard met een sterke mate van perfectionisme en/of een ongezonde leefstijl.

Bij de fysioo is er expertise op het gebied van MINOCA. De specifieke beweeg- en leefstijladviezen ten aanzien van deze groep vraagt om specialistische kennis en extra aandacht. 

Mogelijke klachten en beperkingen:

 • pijn op de borst met of zonder uitstraling naar de armen of kaak
 • klachten zo maar optredend in rust en/of bij emotie en inspanning
 • kortademigheid, meestal bij inspanning
 • vermoeidheid en energieverlies
 • slaapproblemen concentratieproblemen

Fysiotherapeutische aandachtspunten:

 • Beweegadvies op maat gericht op de oorzaak (bijv. een hoge bloeddruk) uw wensen en mogelijkheden 
 • Stapsgewijs en verantwoord werken aan uw conditie
 • Vertrouwen in uw eigen lichaam herwinnen of verbeteren
 • Korte lijnen met de verwijzend cardioloog en/of huisarts
 • Samenwerking met andere disciplines in tweede- en eerste lijn
 • Individueel of juist (desgewenst) samen trainen met lotgenoten
 • Zowel aandacht voor beweging en inspanning als voor ontspanning
 • Kortom een holistische begeleiding om de kwaliteit van leven te bevorderen, klachten te verminderen of de oorzaak aan te pakken

Hartrevalidatie bij de fysioo

Bij de fysioo kun je terecht als vervolg op de hartrevalidatie in het ziekenhuis of als losstaand traject. Maar ook voor een éénmalig consult ten aanzien van screening en advies of een lagere trainingsperiode. Een verwijzing is niet persé nodig en de kosten worden vergoed door jouw aanvullende verzekering.

Mocht je meer willen, dan kun je bij de fysioo ook terecht in één van onze specifieke beweeggroepen!  Je traint dan bijvoorbeeld in abonnementsvorm maar wel onder professionele begeleiding. Dit kan alleen, maar ook samen met lotgenoten. Daarnaast kun je ook met huidige groep bij ons aansluiten.

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?  Kijk op onze hartrevalidatie pagina, maak een afspraak of neem contact op via 024-6750137.
Neem ook eens een kijkje op de site van Hartkliniek met speciale aandacht voor het vrouwenhart. Terug naar Blog-overzicht