In januari 2020 studeerde ze af, direct daarna kon ze als fysiotherapeut aan de slag bij de fysioo en na 2 maanden lag haar werk door de uitbraak van COVID-19 al stil en moest ze improviseren met al haar patiënten: collega Rianne houdt wel van een uitdaging!
Tijdens de afronding van Rianne haar opleiding Sportkunde aan de HAN belandde ze als sporter zelf op de pijnbank. Ze scheurde haar voorste kruisband af en kwam in een langdurig revalidatietraject bij een fysiotherapeut. Dit gaf haar de kans om na te denken en al snel wist ze: dit wil ik ook!
Ze startte in 2016 de opleiding tot fysiotherapeut en koos specifiek voor de neurologie als specialisatie. Deze interesse is onder andere ontstaan door de hersenbloeding van haar moeder. Daardoor wist Rianne: Het revalideren van patiënten met een neurologische aandoening: dat was waar haar passie lag.
Rianne beschrijft al meteen: het werkveld binnen de neurorevalidatie is breed. “Neurorevalidatie is bedoeld voor mensen die schade hebben opgelopen aan het zenuwstelsel. Dit kan zowel aangeboren als niet aangeboren zenuwletsel zijn. De doelgroep is breed, daarom maken we een onderscheid tussen centraal letsel en perifeer letsel.”
Onder centraal letsel verstaan we bijvoorbeeld het krijgen van een beroerte, een ongeluk met hersenbeschadiging maar ook ziektes van het centraal zenuwstelsel zoals de Ziekte van Parkinson of een aangeboren cerebrale parese.
Er is sprake van perifeer zenuwletsel bij bijvoorbeeld MS, de ziekte van Duchenne of een dwarslaesie.
Neurorevalidatie bij de fysioo
Binnen de fysioo zien we dus ook een breed scala aan hulpvragen binnen de neurorevalidatie. Denk hierbij aan het achteruitgaan van dagelijks functioneren bij mensen met een spierziekte als gevolg van spierspasme, het revalideren na een beroerte in de thuissituatie, een blijvende duizeligheid na een ongeval of het leren traplopen met een loophulpmiddel bij een partiële dwarslaesie.
Na het afnemen van een uitgebreide intake waarbij de behandeldoelen worden vastgesteld gaat Rianne met haar patiënten aan de slag. Dat kan in de praktijk, maar ook bij de patiënt thuis. Ze vindt het belangrijk dat er tijd is om over de behandeling te praten met de patiënt, zodat doelen kunnen worden bijgesteld en patiënten zich op hun gemak voelen bij haar.
“Zenuwletsel is niet niks, het is iets wat je overkomt en waar je in korte tijd mee om moet leren gaan. Dit lukt niet altijd en gaat met pieken en dalen. Ik ga graag de uitdaging met deze mensen aan om er uit te halen wat er in zit of te behouden aan functie wat kan. Het geeft mij voldoening mensen, die meestal een langduriger traject hebben, intensief te begeleiden en ze te helpen waar ik kan”.
Het behandelen van patiënten met een neurologische aandoening is complex. Daarom schakelt Rianne vaak de expertise in van een collega of andere hulpverlener. Binnen het neuro-geriatrie team van de fysioo werkt ze veel samen met de ergoo, haar collega’ s Marion en Iris hebben ook veel expertise op het gebied van neurologie. En daarbuiten schakelt ze vaak ook een diëtist of logopedist in.
Patiënten uit haar werk- en stagetijd beschrijven haar als een betrokken en deskundige fysiotherapeut die belangstelling toont voor de patiënt als persoon, niet alleen de uitgevallen functies. Dat vindt ze mooi om te horen.
Een patiënt uit haar stage tijd vertelde haar dat ze het moeilijk vond dat ze als stagiair moest stoppen. Ze zag Rianne als een deel van haar ‘nieuwe leven’ nadat ze een flinke beroerte had gehad. Dat voelde als een dankbaar compliment en daar kijkt ze dan ook graag terug.
Rianne ziet veel patiënten in de praktijk hard werken aan hun revalidatie.
“Maar op tijd rust nemen en aangeven als iets niet gaat is misschien nog wel belangrijker voor het herstelproces. Je bereikt meer met een goede balans tussen rust en training dan alleen maar volle bak trainen.”
Terug naar Blog-overzicht