Collega Anke van Erp is van vele markten thuis. Na haar opleiding tot fysiotherapeut volgde zij de masteropleiding Human Movement Science met als richting revalidatie. Later volgde ze ook nog de docentenopleiding. Dat maakt haar carriére tot waar ze nu staat. als fysiotherapeut werkzaam binnen het neuro- en geriatrieteam van de fysioo met de specialisatie Parkinson revalidatie en als docent verbonden aan de opleiding fysiotherapie van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

Neuro- en geriatrieteam de fysioo.

Nadat ze jarenlang in de geriatrische revalidatie heeft gewerkt, komt ze In 2017 voor de fysioo werken. Binnen de praktijk houdt ze zich met name bezig met neurologisch gerelateerde klachten. Ze ziet vooral patiënten in de revalidatie na een beroerte en patiënten met neuromusculaire aandoeningen. Hierbij kan men denken aan MS, ALS. Als specialist ziet Anke binnen onze praktijk de patiënten met de ziekte van Parkinson.

Ziekte van Parkinson

Anke legt uit waarom ze koos voor deze specialisatie:
Ik vind het interessant in mijn werk om te puzzelen. Ik vind het leuk om samen met de desbetreffende persoon te kijken wat er nodig is om hetgeen te bereiken wat hij/zij wil. Bij mensen met Parkinson vind ik deze puzzel extra interessant. Wat is bijvoorbeeld de beste Cue (trigger) om mensen zo vloeiend mogelijk te laten bewegen. Daarbij heb ik door de jaren heen gemerkt dat mensen met parkinson ontzettend creatief zijn en zelf met hele mooie ideeën en cue’ś komen. “

Ze vertelt in het kort wat een patiënt met de Ziekte van Parkinson kan verwachten als die zich aanmeldt voor therapie.

“Allereerst wil ik altijd heel veel weten om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de huidige situatie en de specifieke vraag. Daarna gaan we samen bespreken hoe we het beste de behandeling kunnen starten. Ik zal ook altijd kijken of er aspecten zijn die de desbetreffende persoon ervaart waar andere disciplines bij betrokken dienen te worden.” 

Klachten waarmee Parkinson patienten zich voornamelijk bij Anke melden zijn heel divers. Een paar voorbeelden kan ze wel noemen: Ik merk dat ik meer slof tijdens het lopen, Ik val regelmatig omdat mijn balans minder wordt, ik heb moeite om mij om te draaien in bed en in en uit bed te stappen, ik heb last van mijn rug, het lijkt wel of ik steeds krommer wordt.

Anke is van mening dat de behandeling van een Parkinson patiënt nooit een solo- behandeling is. Ze werkt dan ook veel samen met andere disciplines.
“Bij mensen met neurologische problemen komt het bijna niet voor dat je als enige professional betrokken bent. Als je het hebt over parkinson moet je bijvoorbeeld denken aan de neuroloog, verpleegkundig specialist, logopedie; niet alleen voor het spreken maar ook het slikken en eten. Ergotherapeut voor aanpassingen in en rondom huis. Dit is maar een kleine greep van mensen die allemaal betrokken zijn. “

ParkinsonNet

Om mensen met parkinson te kunnen behandelen dien je aangesloten te zijn bij ParkinsonNet. Dit is een organisatie  opgericht vanuit het RadboudUMC waar diverse disciplines bij zijn aangesloten.  Om in dit netwerk te komen heeft Anke  een basiscursus gevolgd en woont ze elk jaar verschillende bijeenkomsten en een congres bij. Op het laatste congres in 2019 heeft Anke samen met andere professionals een workshop coachen bij parkinson mogen verzorgen. Dit naar aanleiding van een onderzoek waar ze aan heeft deelgenomen. 

Anke haalt veel voldoening uit haar werk. Vooral als mensen weer meer controle krijgen over hetgeen waar ze tegenaan lopen. Dit kan zowel hetgeen zijn dat ze minder ‘last’ ervaren. Maar ook dat ze zelf de tools hebben om met hetgeen om te gaan.



Terug naar Blog-overzicht