Wist je dat Nederlanders Europees kampioen zitten zijn? Onze fysiotherapeut Bart vertelt je er meer over en geeft je tips hoe je klachten aan je rug en/of nek kunt voorkomen.

,,Mijn naam is Bart Roijers, ik ben 28 jaar en ik woon in Nijmegen. Sinds afgelopen januari ben ik werkzaam bij de fysioo op de locaties in Beuningen en Bergharen. In 2016 ben ik afgestudeerd als algemeen fysiotherapeut. Ik vond dat ik na het behalen van mijn diploma al over een hele hoop kennis beschikte, echter kon ik nog niet veel de diepte in gaan omdat ik hier en daar nog wat kennis miste. Hierdoor miste ik voor mezelf ook wat zekerheid in handelen en in het stellen van een diagnose. Daarom ben ik gestart met de opleiding tot manueel therapeut en dat is een goede keuze geweest. Momenteel ben ik nog bezig met die opleiding en over iets meer dan een jaar verwacht ik die af te ronden. 

Kampioen zitten

Ik zie veel rug- en nekklachten in de praktijk. Een groot deel van de patiënten heeft last van rug- en/of nekklachten gezien dit veel in Nederland voorkomt. Ik zie veel mensen met een zittend beroep die met name hun werk zittend aan een bureau uitvoeren. Nederland is kampioen zitten wanneer je kijkt naar Europa; als Nederlanders zitten wij het meest. Wij hebben veel kantoorbanen vergeleken met andere landen waarbij mensen voor langere tijd zitten en daarin weinig afwisseling hebben. Mensen kruipen in hun scherm, raken vermoeid en dat geeft uiteindelijk klachten.

Fysiotherapie bij rug- en nekklachten

Fysiotherapie is belangrijk voor mensen met rug- en nekklachten mede vanwege een stukje bewustwording. We beginnen altijd met een intake, een introductiegesprek. Tijdens deze intake starten we met het zoeken van antwoorden op vragen als: wat zijn de klachten? Hoe lang zijn deze klachten al aanwezig? Wanneer komen de klachten op? Wat denk je als patiënt zelf wat er aan de hand is? Wat zijn je verwachtingen van de fysiotherapie? Vervolgens proberen we de factoren in kaart te brengen die invloed hebben op zo’n klacht en wat we daarin kunnen betekenen voor jou als patiënt. Vervolgens zullen we met lichamelijk onderzoek kijken hoe het lichaam in elkaar zit en waar winst te behalen valt met therapie. Zo kunnen we een zo compleet mogelijk behandelplan voor diegene opstellen.

Bewust zijn van eigen verantwoordelijkheid en gezondheid

Wat ik als fysiotherapeut belangrijk vind, is om mensen zich ervan bewust te maken dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen gezondheid. Ik vind ook dat daar een rol ligt voor de fysiotherapeut. Bij gezond leven hoort genoeg en goed bewegen, maar ook het aannemen van een juiste houding. Fysiotherapie kan ook zeker bijdragen aan het hebben van een goede gezondheid, maar die rol is maar beperkt. Het is belangrijk mensen zich daarvan bewust te laten worden gezien dit uiteindelijk de zelfredzaamheid vergroot.” 

Hoe zit je correct?

Het is volgens Bart dus belangrijk om, wanneer je veel zit door het beroep dat je hebt, correct te zitten. Hoe doe je dat? ,,Wat goed is, is om te zorgen voor afwisseling in houding en tussendoor te bewegen. Ze zeggen ook niet voor niets: ‘Je beste houding is je volgende houding’. Probeer dus niet te veel in dezelfde houding te zitten en zorg voor afwisseling in je werk door regelmatig een stukje te lopen. Hang bijvoorbeeld een post it op als geheugensteuntje; elke keer wanneer je naar de post it kijkt, verander je van houding. Ook kun je het krijgen van een mail zien als zo’n geheugensteuntje; bij elke notificatie van een e-mail ga je een rondje lopen. Zo word je gemakkelijk herinnert aan het feit dat je van houding moet veranderen of even een rondje moet lopen.

Geen klacht is het zelfde

Het leukste aan mijn werk vind ik dat geen klacht hetzelfde is. Je leert op school hoe iets gaat of zou kunnen gaan, maar in de praktijk gaat het nooit zo. De theorie is altijd anders dan de praktijk. Dat vind ik juist leuk: je kan verschillende klachten op verschillende manieren aanpakken om tot een goed resultaat te komen. Hoe je tot het beste resultaat komt, dat is voor mij de uitdaging.”

Kun je wel een zetje in de rug gebruiken ? Voel je vrij om contact met ons op te nemen!Terug naar Blog-overzicht