De afgelopen jaren is er bij de fysioo hard gewerkt om de zorg voor hart- en vaatpatiënten te optimaliseren en op de kaart te zetten. Inmiddels hebben wij binnen onze praktijk een toegewijd team van fysiotherapeuten, die zich volledig gespecialiseerd hebben in hart- en vaatziekten en/of hier jarenlange ervaring in hebben opgebouwd. Rosa Holtslag, fysiotherapeut en hart-en vaatspecialist, zet zich samen met CardioVitaal in voor hoogwaardige hartrevalidatie. 

Hartrevalidatie als specialisme

Rosa werkt inmiddels 3 jaar bij de fysioo  in Nijmegen en eerder werkte zij 10 jaar voor het RadboudUMC als fysiotherapeut op de afdeling cardiologie en hartrevalidatie. Samen met gezondheidspartner CardioVitaal in de tweede lijn zet zij zich in voor het bieden van de juiste zorg op de juiste plek:


Een aantal jaren geleden heb ik de master of sports afgerond, gericht op het opzetten en evalueren van beweegprogramma´s ter bevordering van een actieve(re) leefstijl.  De cursussen die ik tot nu toe heb gevolgd stonden allemaal in het teken van hart- en vaatproblematiek en preventie. De samenwerking met CardioVitaal geeft mij nog meer de ruimte dit te combineren. “ 

Het hart is de motor van je lijf

“Het hart is de motor van je lijf. Heb je jouw hart wel eens bedankt dat het elke dag voor je klopt? Als er iets mis gaat met dit essentiële orgaan staat je leven (soms letterlijk) even stil.
Een hartstilstand zorgt soms voor grote gevolgen en beperkingen nadien. Fysiek kan je fors inleveren maar zeker ook mentaal. Het maakt je onzeker over wat je nog wel/niet kan en mag. Ik vind het een uitdaging en een zegen dat ik met deze veelzijdige doelgroep mag werken.  Het contact en de zinvolle samenwerking met andere disciplines zoals een cardioloog, huisarts of diëtist geven een extra dimensie aan dit vak.” 

Samenwerking CardioVitaal

Begin 2019 startte de fysioo een partnerschap met Cardiovitaal.  CardioVitaal biedt in samenwerking met het Radboudumc hartrevalidatie voor hun patiënten op Parc Dekkerswald. Onder de vlag van CardioVitaal zijn onze therapeuten nauw betrokken bij het begeleiden van het beweegprogramma  in Parc Dekkerswald. 

Zo kunnen de patiënten revalideren op een plek buiten het ziekenhuis , wat als zeer prettig wordt ervaren.

“We streven ernaar dat de deelnemers na het CardioVitaal programma van 9 weken hun actieve leefstijl zelfstandig kunnen voortzetten. Wanneer hier toch nog wat extra begeleiding in nodig is of iemand vind het prettig in een veilige en begeleide setting verder te sporten, dan biedt de fysioo in de eerste lijn daar de juiste faciliteiten voor.” 

Hartrevalidatie bij de fysioo

De fysioo biedt  hart- en vaatpatiënten een beweegprogramma op maat en wordt er naar behoefte samengewerkt met andere disciplines in de eerste lijn. Zo hebben wij korte lijnen met o.a. de huisarts, de cardioloog, een diëtist een psycholoog.
Dit programma kan gevolgd worden op een van onze locaties of aan huis wanneer het bezoeken van onze praktijken niet mogelijk is.  De begeleiding tijdens dit beweegprogramma bieden wij zowel individueel als in groepsverband aan. 

Vertrouwen en positieve ervaringen meegeven 

Wanneer iemand bij ons komt revalideren zit hij of zij vaak met vragen en activiteiten die nog zo onmogelijk, onduidelijk of onhaalbaar lijken. Er zijn diverse indicaties om bij de fysioo aan te kloppen: 


“Door de steun, antwoorden, het vertrouwen in je lichaam en positieve ervaringen die wij deze mensen kunnen meegeven, haal ik enorm veel voldoening uit dit werk.  Onlangs ontving ik het compliment, ‘Door jou durf ik weer te leven’. Dit bevestigd voor mij alleen maar wat voor mooie dingen wij samen en voor onze patiënten kunnen doen. “ vertelt Rosa.

Enkele voorbeelden van patiënt reacties:

‘’Voor mijn geplande open hart operatie ben ik gaan trainen bij de fysioo, ik wilde zo fit mogelijk de operatie in.’’

‘’In verband met mijn drukke werk en thuissituatie wilde ik een individueel beweegprogramma op tijden dat het me uitkwam. Bij de fysioo was ik hiervoor aan het juiste adres.’’

‘’Een gespecialiseerd fysiotherapeut van de fysioo kwam bij mij thuis, omdat ik te zwak was om te revalideren in of bij het ziekenhuis.’’

‘’Na het revalidatieprogramma van het ziekenhuis bij CardioVitaal wilde ik begeleiding en houvast om mijn actieve leefstijl vast te houden, bij de fysioo begon ik individueel en inmiddels train ik in een groepje en hebben we veel steun, support en plezier aan en met elkaar.’’

‘’Ik bleef lang last houden van een matige conditie en een verminderd vertrouwen in mijn lichaam, bij de fysioo kon ik zo lang blijven revalideren als ik nodig had.’

Wij denken graag mee welk programma het beste bij jou past.
Bij vragen of voor overleg kun je direct met ons contact opnemen of kijk op onze hartrevalidatie pagina.

Artikel opgesteld door Iman Padmos, FysioPromotorTerug naar Blog-overzicht