“Van niks opbouwen naar iets moois, daar doe ik het voor.”

Onze praktijk de fysioo is een van de weinige eerstelijns praktijken wanneer het gaat over hartrevalidatie. Onze fysiotherapeut Sarah begeleidt patiënten. Bijvoorbeeld na een hartinfarct of een openhartoperatie en werkt samen met de patiënten om het vertrouwen in een steeds sterker wordend lichaam te herstellen! 

,,Mijn naam is Sarah en ik werk sinds 2 jaar voor de fysioo. Een van mijn specialismen is de hartrevalidatie. Mijn laatste stage van mijn opleiding heb ik in het ziekenhuis afgerond. Mijn stagebegeleiders waren gespecialiseerd in hartrevalidatie, dit vond ik erg interessant. Ik heb de aanbieding voor het meedraaien op de hartrevalidatie afdeling met beide handen aangepakt. Zo ben ik er een beetje ingerold. Uiteindelijk ben ik hier terecht gekomen toen ze iemand zochten met ervaring en affiniteit met hartklachten.

 

Doel hartrevalidatie

Samen met mij is er nog een fysiotherapeut gespecialiseerd in hartrevalidatie, Rosa. Wij begeleiden mensen die iets in of aan het hart hebben of hebben gehad. Dit kan gaan om een dotterbehandeling, de plaatsing van een stent, een operatie aan de hartkleppen of een open hartoperatie. Tijdens de revalidatie leggen wij de focus op wat de patiënt wil bereiken. Dit gebeurt vaak door middel van een combinatie van intervaltraining en duurtraining. Het schema hangt af van het doel van de patiënt: wil diegene weer kunnen hardlopen, voetballen of is het doen van de boodschappen voldoende?

 

Vertrouwen in het lichaam herstellen

Het grootste doel is vaak het verbeteren van het inspanningsvermogen, maar meestal ook het vertrouwen in het lichaam herstellen. Dat vertrouwen is iets wat hartpatiënten vaak kwijt zijn. Je hoort regelmatig van mensen dat ze het gevoel hebben dat hun lichaam ze

in de steek gelaten heeft. Je ziet vaak dat mensen problemen aan hun hart hebben gekregen terwijl ze iets aan het doen waren. De drempel om datzelfde weer te gaan doen is groot. Bijvoorbeeld: wanneer iemand een hartinfarct gekregen heeft tijdens het fietsen, dan is de drempel om weer op de fiets te stappen enorm hoog.

De angst die patiënten voelen is heel reëel: het lichaam is er soms letterlijk mee gestopt. Het is eerst zaak om medisch gezien het probleem op te lossen, bijvoorbeeld door het opheffen van aan vernauwing in een ader. Vervolgens is het zaak deze patiënten weervertrouwen en inzicht te geven in de aandoening. Het is belangrijk te benoemen dat die angst heel normaal is en rustig en opbouwend te gaan oefenen/trainen, waarbij succeservaringen belangrijk zijn.

Soms stimuleren, soms afremmen

Wij gaan op een verantwoorde manier weer met deze mensen aan de slag. Sommige patiënten moet je echt vertrouwen geven en ondersteunen, andere patiënten neigen naar overbelasting en dienen afgeremd te worden. De trainingsinhoud verschilt per patiënt, afhankelijk van zijn/haar individuele doelstellingen. We werken tijdens het trainen met een borgschaal. Dit is een subjectieve meter om te bepalen hoe zwaar een oefening is. Op basis daarvan kun je samen kijken hoe je een oefening inzet en waar de veilige marge ligt.

Patiënt hartrevalidatie Angela: ,,In het begin had ik angst om te bewegen en mijn grenzen te passeren. Ik kreeg in het ziekenhuis een kastje en was bang dat hij op hol zou slaan. Doordat je sport onder begeleiding en met een borgschaal werkt voel je je veilig en daardoor durf je ook uitdagingen aan te gaan. Je begint veilig met fietsen op laag niveau, als dat goed gaat ga je de volgende keer een niveautje hoger. Zo kreeg ik lol in het verleggen van mijn grenzen en het aangaan van uitdagingen. Hierdoor kreeg ik meer vertrouwen en durf ik nu (bijna) alles weer!”

 

Revalidatietraject eerste lijn

,,Na een revalidatietraject in het ziekenhuis, welke vaak zo’n 6-9 weken duurt, kunnen patiënten bij ons terecht komen in de eerstelijn. Dit kan zijn omdat ze hun doel nog niet hebben bereikt of nog niet genoeg vertrouwen hebben in hun lichaam. Hierbij houden we altijd korte lijntjes met het ziekenhuis en andere medisch specialisten. We zien ook mensen die niet in het ziekenhuis willen revalideren. Dit heeft er bijvoorbeeld mee te maken dat zij een eigen bedrijf runnen waardoor het lastig is om meerdere keren per week naar het ziekenhuis te gaan of omdat mensen niet mobiel genoeg zijn om naar het ziekenhuis te gaan. Wanneer mensen niet in staat zijn om naar de praktijk te komen, bieden wij ook hartrevalidatie aan huis. Met iedere patiënt gaan wij op een aangepaste manier aan de slag. Per patiënt, jong of oud, stellen we een programma voor je op. Dit programma wordt individueel uitgevoerd of in groepsverband; het is net wat de voorkeur heeft van de patiënt.

 

Van niks naar iets moois

“Wanneer je ziet hoe mensen hier binnenkomen en hoe ze hier groeien, voelt dat fantastisch. Mensen maken zowel fysiek als mentaal gezien enorme sprongen en ik vind het heel mooi dat ik daar onderdeel van mag uitmaken. Van niks opbouwen naar iets moois, daar doe ik het voor.”

Kijk voor meer informatie over de hartrevalidatie op: https://defysioo.nl/therapie-nijmegen/hartrevalidatie/Terug naar Blog-overzicht